Havsdrakarnas tid

Blunda och följ med på en resa långt bak i tiden. Vi ska till de stora havslevande reptilernas tid. Under Krita-perioden, för 80 miljoner år sedan, hade du stått vid stranden och blickat ut över ett skärgårdslandskap. Det som idag är höjder, som Ivö klack, Vångaberget och Kjugekull, var öar som stack upp ur ett vidsträckt hav.

I det varma, salta vattnet växte koraller och havsbottnen var fylld av snäckor, musslor, sjöborrar och sjöstjärnor. Hajar och rockor simmade lojt omkring bland ett myller av fisk.
Men kungarna i detta mäktiga hav var havsdrakarna. Det var marina reptiler som kunde bli upp till tio meter långa. Den största mosasaurien med huvud och tänder som en Tyrannousaurus Rex kunde sluka en haj i en enda tugga. Svanhalsödlan, Plesiosaurus, med sin långa hals och fyra stora padelfenor var specialiserad på fisk och födde levande ungar, precis som dagens delfiner och valar.
Uppe på land dominerade ormbunksväxterna. Vid slutet av Krita-perioden börjar en mångfald av blomväxter komma fram, bland annat magnolior och näckrosväxter. Samtidigt utvecklas djurlivet och insekter som bladlöss, gräshoppor och myror börjar utforska markerna. De allra första blommorna på jorden fick besök av både bin och föregångare till dagens fjärilar.

I havet som täckte Kristianstadsslätten fanns flera arter av mosasaurier. Storleken varierade från 2 till 10 meter. Alla var rovdjur, men med olika matvanor. De största åt hajar, andra mosasaurier och plesiosaurier. De mindre mosasaurierna åt fisk, skaldjur eller annat smått. Denna lilla havsdrake bökar upp sjöborrar ur sandbottnen. På stenblocken bor armfotingar, syndaflodsmusslor och havsborstmaskar.

Brattingsborgspenningar

Brattingsborg är namnet på en försvunnen borg. Här härskade den grymme slottsherren Atte. Det sägs att som straff för sin ondska förvandlads alla hans pengar till sten och borgen sjönk ned i Ivösjön. Om du har gåvan, kan du se den sjunkna borgen i vattnet i närheten av Ivö klack.
Har du tur kan du hitta Attes penningar uppspolade på stränderna. De är ungefär en centimeter stora, och i varje peng finns märket av en dödskalle.
Eller är kanske penningarna bara skalet av en armfoting och ansiktet i skalet fästpunkter för djurets muskler?

Gå på fossiljakt med Fossilnyckeln för Ivö klack.

Fossil är som visitkort från gångna tider. De är rester av döda växter och djur som bevarats i sediment på havsbotten. Sedimenten har omvandlats till fossilbärande kalksten eller lerskiffer.
I kanterna av kaolinbrottet ligger lager med skalgrus, fyllda med fossil. De flesta fossil är rester av ostron och musslor, men har du tur kan du hitta hajtänder eller ben från havsdrakarna.
Du är välkommen att leta efter fossil i rasbranterna. Tålamod och skarpa ögon är dina bästa redskap.

Till din hjälp har du FOSSILNYCKEL FÖR IVÖ KLACK som du hittar här.