Bokskogen på Ivö Klack

Det finns mer i skogen än bara träd. Bokträden skapar ett skuggigt universum där bleka blommor, lavar och svampar frodas. En gång i tiden kunde man även skåda kungligheter på Ivö klack.

Boken - huvudpersonen i öster

Bokskogen på den östra sidan av Ivö klack har stått orörd bland jättelika stenblock på skuggsidan av ön i långa tider. Här har generationer av träd varit ett pålitligt hem till små mossor, lavar och känsliga växter och svampar. Stabila förhållande är en miljö som dessa arter uppskattar. De stora träden har inte bara livsmiljöer att erbjuda. Varje höst bjuder boken in till en festmåltid i form av bokollon.

En solbelyst död trädstam i bokskogen
En solbelyst död trädstam i bokskogen

Skogen full av grisar

Både vildsvin och tamgrisar älskar bokollon. Förr i tiden släpptes tamsvinen ut i skogen på hösten, ensamma eller tillsammans med en svinaherde. Här frossade svinen i bok- och ekollon och blev tjocka och feta. Att föda upp egna eller andras grisar var en viktig inkomstkälla i Skånes bokskogsområden. Så viktig att skogen beskattades olika beroende på hur många ollonsvin som kunde födas i skogen. Skatten, ollongälden, betalades först i form av fläsk, men under senare tider i pengar. Ollongälden försvann så sent som 1844.
Ända fram till 1920-talet har det funnits skogar i Skåne där ollonsvinen släppts på hösten. Ibland kan man hitta en liten inhägnad av sten i skogen, en svinabod, där ollonsvinen kunde söka skydd.
Idag har tamgrisarna i skogen bytts ut mot vildsvin.

Släktmiddag i trädkronorna

Bokarnas frön lockar också många andra djur. På hösten kan du skåda enorma flockar bofinkar och bergfinkar. Dessa två arter är lika varandra till utseendet och ganska nära släkt. Sommartid häckar bergfinken i norra Sverige men på vintern kommer den hit för att festa på bokskogens överflöd med sin släkting.

 

Bofink, Chaffinch, Foto: Alex Regner
Bofink, Chaffinch, Foto: Alex Regner

Skogens vita dam

Långt inne i den fuktiga, mörka lövskogen på Ivö Klack växer den bleka Skogsfrun, Epipogium aphyllum. Skogsfrun är nyckfull, hon kan välja att vara borta i många år. Men så en dag står hon åter på sin plats i det svaga, grönskimrande ljuset under trädkronorna. Den vita, nästan genomskinliga orkidén saknar helt klorofyll. Den får sin näring genom mykorrizha - ett samspel mellan växter och speciella mykorrizhasvampar som lever på trädens rötter.

Skogsfrun, en sällsynt växt på Ivö klack. Ghost orchid, a rare plant on Ivö klack
Skogsfrun, en sällsynt växt på Ivö klack. Ghost orchid, a rare plant on Ivö klack

Kungabesök på Ivö klack

Kung Karl XV (1826-1872) tillbringade mycket tid på Bäckaskogs slott.
Han och hans bröder for ofta till Ivö för att jaga. Väl där tog de ofta tillfället i akt och gästade folket på ön och blev bjudna på mat. Familjen Bengt Ols i Ivö nr 3 fick flera oväntade besök av kronprinsen och som tack blev de bjudna på middag på Bäckaskogs slott. Karl XV var även landskapsmålare. Här på Ivö finns ett stenbord där han lär ha suttit och tecknat av den fantastiska utsikten över sjön.

LÄR DIG MER OM BOKSKOGENS INVÅNARE